Vraag en antwoord

Veelgestelde vragen

Studenten

Waarom een lokaal stagebureau.

Ken je dat? Je zoekt een stage in Haarlem en komt via Google op een bekende grote stagesite of vacaturebank terecht. JE typt ‘Stage in Haarlem’ en krijgt meteen een groot aantal resultaten. Geweldig! Eén probleem: Grote kans dat jouw zoekresultaat vooral veel stages in Amsterdam in de aanbieding heeft.

Dat komt doordat de zoekfilters van grote algemene stagebanken standaard een groot zoekgebied gebruiken.

Dat doen wij niet. Bij ons kun je er van op aan dat de stages in Haarlem zitten.

Ben je dus op zoek naar een stage in Haarlem op MBO of HBO niveau? Dan heb je bij ons de zekerheid dat je ook écht Haarlemse stages tegenkomt.

Niets voor niets noemt men ons het lokaalste Stagebureau van Haarlem

Ook wel #Delokaalste.

Profiel aanmaken. Waarom zou ik?

Ben je student en op zoek naar een stage? Dan is het belangrijk dat je snel en effectief contact kunt leggen met stagebedrijven.

Andersom is het ook heel belangrijk dat bedrijven jou vinden. Een actueel stageprofiel op ons platform helpt.

Met dit profiel geef je snel en helder weer wie je bent en wat je zoekt.

Daarbij letten wij niet alleen op je opleiding, maar ook op jouw specifieke wensen zoals een informele of een formele cultuur en of je in een groot of klein bedrijf wil stagelopen.

Vul dus snel jouw profiel in. Onderscheiden? Doe dit met een goede profielfoto en met een verwijzing naar jouw linkedin (als je er een hebt). Wil je jezelf écht onderscheiden? Zet een link naar een video over jezelf bij jouw profiel. Dit kan een vlog zijn waarin je over jezelf verteld, maar ook iemand anders zijn die jou promoot. Het ligt helemaal aan jouw creativiteit.

En wat nóg leuker is; Bedrijven kunnen ook zoeken op ons platform. Je kunt dus met jou profiel niet alleen gericht op zoek naar stages, je kunt zelf ook gevonden worden. Hoe simpel is dat!

Wat is jullie verdienmodel

Stagebureau Connectie bestaat dankzij de steun van haar partners; Nova-college, Gemeente Haarlem, Industriekring Haarlem (IKH) en de Rabobank. Voor bedrijven in de Waarderpolder zijn onze diensten gratis, daarbuiten rekening wij een (bescheiden) fee om te adverteren.

 

Stage -alert aanmaken: Waarom zou ik?

Een stage-alert aanmaken heeft veel voordelen.

Met het aanmaken van een stage-alert zet je ons voor jou aan het werk.

Je schakelt als het ware jouw eigen persoonlijk assistent in voor het vinden van interessante stageplaatsen.

Het enige wat je hoeft te doen is een paar basisgegevens invullen.

Op basis van deze gegevens stuurt het stagebureau jou automatisch bericht als zich een stagekans in jouw interessegebied voordoet.

Je kunt je alerts bovendien op maat aanpassen; je kunt deze dagelijks, wekelijks en ook tweewekelijks ontvangen.

Vervolgens kun je eenvoudig solliciteren.

Een ideale stage voor je laten vinden en makkelijk solliciteren; zo werkt dat in de Waarderpolder.

 

Stage starten zonder overleg met school?

Heb je een leuke stage gevonden? Gefeliciteerd!

Bespreek áltijd vooraf met school of de stage past. Vanuit school zijn er vaak specifieke eisen en voorwaarden aan een stageplaats verbonden. Het is van belang dat je hieraan kunt voldoen.

Neem hierin (samen met jouw stagebedrijf) het initiatief.
Het gaat immers om jouw stage en om jouw opleiding.

Doe je dit niet? Dan neem je het risico dat de school jouw stage (ook achteraf) kan afkeuren.

Ben je MBO-student? Dan moet een bedrijf ‘erkend leerbedrijf’ zijn.
Je kunt op stagemarkt zien voor welke opleidingsrichtingen een stagebedrijf erkend is.

Bonustip: Stagemarkt is niet altijd goed up-to-date. Een ‘beschikbare’ stageplaats is dus regelmatig niet beschikbaar. Neem daarom altijd contact op met het bedrijf.

 

Klacht over een stage; wat kun je doen?

Maak klachten altijd bespreekbaar met de stagebegeleider en met school. Vertel hen wat het probleem is én wat jij graag anders ziet.
Kom je er niet uit met school en je jouw stagebedrijf? Laat het ons weten. Stuur een e-mail met het onderwerp ‘stageklacht’ naar stagebureau@waarderpolder.nl.
Wij zoeken dan samen met jou en andere betrokken naar een oplossing.

Inloggen lukt niet, wat nu?

Is er een probleem bij het inloggen?

Vervelend! Dat soort problemen lossen we graag zo snel mogelijk op.

We willen immers dat studenten en opdrachtgevers elkaar zo snel en effectief mogelijk vinden op www.stagebureauconnectie.nl

Stuur een e-mail met een korte omschrijving van uw probleem naar stagebureau@waarderpolder.nl.

Wij reageren op werkdagen binnen 24 uur.

Is inschrijven voor studenten gratis?

Ja.  Inschrijven voor alle studenten is gratis

Solliciteren op een stage maar geen student; Kan dat?

Nee, dat is niet mogelijk. Stagebureau Connectie is er voor stages in het kader van MBO opleiding op niveau 3 of 4 en HBO opleidingen. U kunt niet solliciteren op stagevacature als u geen relevante opleiding volgt bij een erkende onderwijsinstelling of als u niet van plan bent om een opleiding te starten.  Solliciteert u desondanks wel op deze stages, dan nemen wij uw sollicitatie niet in behandeling. Wil een bedrijf wel uw sollicitatie te ontvangen, dan kan het bedrijf dit in de vacaturetekst vermelden.
Natuurlijk vinden wij het wél belangrijk dat u toegang heeft tot ons netwerk bij het zoeken naar een baan. Stagebureau Connectie werkt daarom nauw samen met gemeentes, bedrijven en instellingen om kansen te signaleren. Zelf kunt u ook onze netwerkpartners benaderen. Neem contact op met uw consulent bij de gemeente, het UWV, of met Move-On.  Zij zijn op de hoogte van de kansen die voor u interessant kunnen zijn.

 

Veelgestelde vragen

Werkgevers

Waarom een lokaal stagebureau?

Bij veel van de bedrijven en studenten die wij spreken blijkt

  1. dat bedrijven graag lokaal werven en
  2. dat stagiairs graag een stage vinden in de buurt.

Natuurlijk zijn er een aantal Heel Bekende Merken zoals Bol.com, Ahold of KLM die een natuurlijke aantrekkingskracht hebben. Maar deze bedrijven hebben beperkt plek. Bovendien is het opvallend dat het meerendeel van de studenten liever een goede, leuke stage vinden bij een onbekend lokaal bedrijf in de buurt,  dan een anonieme stage bij een bekend(er) bedrijf verder weg. Daarnaast zijn niet alle studenten keiharde carrieretijgers. Begrijp dit niet verkeerd! Dit zijn niet die paar ongemotiveerde figuren die je niet wilt hebben. Het zijn heel gemotiveerde mensen, alleen een leuke baan bij een tof bedrijf is voor hen meer dan genoeg!

En geef ze eens ongelijk. Studenten weten dus graag waar zij in de buurt leuke stageplekken bij toffe bedrijven kunnen vinden en misschien zelfs een leuke baan.

Lokaal matters, kun je stellen. Daarom biedt het stagebureau bekende en minder bekende Haarlemse bedrijven een kanaal om snel en effectief met jong talent in verbinding te komen.

Niet voor niets noemt men Stagebureau Connectie ‘het lokaalste Stagebureau van Haarlem’.

Wat is jullie verdienmodel

Stagebureau Connectie bestaat dankzij de steun van haar partners; Nova-college, Gemeente Haarlem, Industriekring Haarlem (IKH) en de Rabobank. Voor bedrijven in de Waarderpolder zijn onze diensten gratis, daarbuiten rekening wij een (bescheiden) fee om te adverteren.

 

Garandeert het stagebureau dat ik reacties krijg op mijn stagevacature?

Dat zouden wij heel graag doen! Omdat wij graag realistische verwachtingen scheppen doen wij dit alleen niet.

Studenten controleren zelf (in overleg met hun stagecoördinator) of de stage- of afstudeeropdracht past.Studenten solliciteren zelf op uw stagevacature.
Of een stagevacature sollicitaties ontvangt is afhankelijk van uw vacaturetekst, deze moet een student aanspreken en passen binnen de eisen van de onderwijsinstelling.

Ook andere variabelen spelen een rol. Zo is er voor bepaalde studierichtingen meer vraag naar stagiairs dan aanbod. De concurrentie met andere stagevacatures kan soms stevig zijn. Dat uw opdracht past binnen schooleisen, interessante uitdaging biedt en tijdig verspreid is levert dus geen garantie op dat sollicitanten zich melden.

Wel kunt u rekenen op onze inzet.
Wij garanderen dat wij uw stagevacature snel en effectief zo breed mogelijk onder de aandacht brengen van scholen en studenten.

Wat houden die MBO niveaus eigenlijk in?

De entreeopleiding (niveau 1)

De entreeopleiding is voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding. Deze entreeopleiding bereidt jongeren voor op de arbeidsmarkt of op doorstroming naar een mbo-2-opleiding. De opleiding duurt 1 jaar. Stage is gericht op het opdoen van arbeidsmarktervaring in een relevant vakgebied, minder op vakinhoudelijke ontwikkeling.

 De basisberoepsopleiding (niveau 2)

 De basisberoepsopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Het bereidt leerlingen voor om uitvoerende (ondersteunde) werkzaamheden te doen.

De vakopleiding (niveau 3)

De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar. Leerlingen leren hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Vooropleiding: de gemengde, theoretische en kadergerichte leerwegen aan het vmbo, of havo.

 De middenkaderopleiding (niveau 4)

De middenkaderopleiding duurt maximaal 3 jaar. Voor sommige opleidingen geldt een maximum van 4 jaar. Leerlingen leren hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Leerlingen die deze opleiding afronden, kunnen verder studeren op het hbo. Vooropleiding: de gemengde, theoretische en kadergerichte leerwegen aan het vmbo, of havo.

 De specialistenopleiding

De specialistenopleiding is bedoeld voor leerlingen die al een vakopleiding (niveau 3) hebben gevolgd. De specialistenopleiding duurt dan nog 1-2 jaar.

 

Wanneer starten stages?

cirkelschema

Een studiejaar verloopt in het algemeen in Nederland van september tot eind juni. Een studiejaar bestaat daarbij uit twee semesters. Het eerste start begin september, het tweede begin februari en duurt tot de zomervakantie, meestal eind juni, begin juli.

Een stage duurt meestal een semester, dus 5 maanden.

Bij afstudeerstages  zijn scholen soms minder strikt met het hanteren van specifieke stageperiodes.Deze stages zijn minder afhankelijk van het onderwijsprogramma dan meeloopstages. Overleg altijd met school om zeker te zijn dat gestart kan worden.

Dit is een heldere verdeling. Toch zijn er afgelopen jaren diverse uitzonderingen op deze regel gekomen. Zo gaan een groot aantal MBO en HBO studenten  ook in het eerste en tweede jaar al op stage. Deze stages zijn korter van duur en starten in november of april. Soms is dit ook voor minder uren per week. Ook gaan bij een aantal HBO studies de studenten nog maar één semester op stage, bijvoorbeeld alleen in het tweede semester. Een andere uitzondering is de Entree opleiding. Hiervan gaan de studenten 1 of 2 dagen per week op stage gedurende een heel schooljaar.

Let er bij het plaatsen van uw stagevacature dus op of de voor u relevante studenten wel een stage zoeken voor de periode waarin u een kandidaat zoekt.

Het stagebureau kan daarbij helpen.

 

 

Wat gebeurd er met mijn vacature na plaatsing?

Op het moment dat een vacature is geplaatst zorgt het stagebureau  er voor dat de vacature geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines.
Om die reden kan het zo zijn dat uw vacature niet meteen zichtbaar is, maar pas na een aantal uren.
Vervolgens  komt er automatisch een bericht over de plaatsing op onze facebookpagina ‘Haarlemse stages’.
Ook plaatst het stagebureau automatisch een Twitterbericht met een herkenbare hashtag #WP Stage,  #stage en #delokaalste
Daarnaast gaat er na plaatsing een automatische notificatie uit naar alle studenten en onderwijsinstellingen in de regio die zich hebben ingeschreven voor een ‘stage-alert’.
Ook ontvangen alle studenten die een ‘stage alert’ aanmaken bericht dat er een vacature in hun interessegebied is. Zij kunnen vervolgens direct solliciteren.
 Tevens plaatst het stagebureau uw vacature op Indeed, ’s werelds grootste online zoekmachine voor banen en op Nationale Vacaturebank.
Afhankelijk van de stage volgt ook een plaatsing op gerichte groepen op Linkedin en verspreiding naar maar liefst 20 jobboards. Stagebureau Connectie werkt daarvoor met multiposter Knollenstein.
Zo bent u verzekerd van een maximale verspreiding van uw vacature met één druk op de knop.

 

 

 

 

Verlopen van stagevacatures; hoe werkt het?

Een stagevacature verloopt automatisch na 90 dagen.

Uw vacature langer dan 90 dagen op de website?
Stuur een e-mail naar stagebureau@waarderpolder.nl.

Uw vacature binnen 90 dagen ingevuld? Klik op ‘voorzien’ in uw persoonlijke dashboard en de vacature verdwijnt van de site.

De vacature weer activeren? Klik op ‘niet voorzien’ en uw vacature verschijnt weer op de site.

Uw bedrijfsgegevens blijven wel bewaard, zodat u nieuwe vacatures snel en eenvoudig kunt plaatsen.

U kunt uw vacature natuurlijk altijd via uw eigen (sociale media) kanalen verspreiden.

Inloggen lukt niet, wat nu?

Is er een probleem bij het inloggen?

Vervelend! Dat soort problemen lossen we graag zo snel mogelijk op.

We willen immers dat studenten en opdrachtgevers elkaar zo snel en effectief mogelijk vinden op www.stagebureauconnectie.nl

Stuur een e-mail met een korte omschrijving van uw probleem naar stagebureau@waarderpolder.nl.

Wij reageren op werkdagen binnen 24 uur.

Mijn bedrijf is buiten de Waarderpolder gevestigd, kan het stagebureau mij helpen?

Ja. Ook buiten postcodegebied 2031 (de Waarderpolder) helpen wij u graag.

Het stagebureau kan haar dienstverlening binnen de Waarderpolder kosteloos aanbieden dankzij ondersteuning van IKH, de gemeente Haarlem, Nova-college en de Rabobank.

Daarom ontvangt uw een factuur als u buiten de Waarderpolder bent gevestigd. Natuurlijk wel tegen een scherp tarief. U heeft de keuze uit een eenmalige vacatureplaatsing, of een doorlopend abonnement.

Kijk hier voor meer informatie.

Stagevergoeding; verplichting?

Nee dat hoeft niet.

Als bedrijf ben je niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Een stagiair komt voor een leerervaring, niet voor een salaris. Wel kan een stagevergoeding jouw stagevacature aantrekkelijker maken. Een reguliere stage vergoeding bedraagt voor een HBO-stage gemiddeld € 300-400 per maand (voor een fulltime stage) . Bij een MBO-stage is dit ongeveer €250-350 euro. Andere stagevormen, zoals een vmbo /oriëntatie stage kent meestal geen stagevergoeding, hoogstens reiskosten. Bij een stagevergoeding is het belangrijk om na te gaan wat de wet -en regelgeving is én of er subsidiemogelijkheden zijn. Het stagebureau maakte hiervoor een handige checklist. Download deze checklist hier

Bent u voornemens om met een BBL-stagiair aan de slag te gaan. Hou er dan rekening mee dat u erkend leerbedrijf moet zijn via de S-BB én dat u iemand in loondienst neemt. Een BBL student is dus niet een ‘klassieke’ stagiair, maar een lerende werknemer. Dit kan aantrekkelijke voorwaarden opleveren, lees hier meer over deze voorwaarden.

Ik ben geen erkend leerbedrijf. Kan ik wel met stagiairs werken?

Ja. Dat kan! Voor een HBO, WO of VMBO stage hoeft uw bedrijf niet erkend te zijn als leerbedrijf. U kunt dit dus zelf bepalen. Wel kan een onderwijsinstelling specifieke eisen aan een stageplaats stellen. Informeer naar deze eisen vooraf bij een onderwijsinstelling. Dit kan per onderwijsinstelling verschillen, ook bij vergelijkbare opleidingen.

Indien u een MBO-stagiare wilt aannemen moet uw bedrijf erkend zijn door de S-BB (De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Wilt u erkend leerbedrijf worden? U kunt eenvoudig online een erkenning aanvragen. Dat kan hier Wel moet uw bedrijf aan voorwaarden voldoen. Deze kunt u hier vinden. Neem voor een persoonlijk advies contact op met het stagebureau.